Karttaplotterit ovat yleistyneet huimaa vauhtia. Ne ovat olleet jo pidempään yleisiä suuremmissa veneissä, mutta nykyään niitä näkee jo monissa pienissä avoveneissäkin. Perus laitteen hinta on noin 400€-1500€ välillä ominaisuuksista ja koosta riippuen. Siihen saa kuitenkin sijoitettua pienen omaisuuden, eli n. 4000€. Siinä vaiheessa se osaa melkein jo perata kalat ja täyttää veroilmoituksen. Kyseiset vehkeet ovatkin tarkoitettu isompiin veneisiin/aluksiin. Pelkällä plotterilla ei kuitenkaan tee juuri mitään, vaan mukaan pitää hankkia n.200€ maksava kartta.

Lowrance Humminbird Garmin Eagle

Markkinoilla on melko laaja skaala eri merkkisiä ja mallisia plottereita, joten sieltä pitäisi löytyä jokaiselle sopiva. Eri merkkisissä plottereissa on luonnollisesti pieniä eroja, muun muassa selausominaisuuksissa ja käytettävyydessä. Samanmerkkiset, mutta erimalliset plotterit ovat hyvin pitkälti samanlaisia. Niissä on hinnasta riippuen vain eri määrä erilaisia ominaisuuksia ja erikokoiset näytöt.

Oleellisimpia ominaisuuseroja on antennin sijoitus ja onko laite hybridi, vai pelkkä plotteri. Hybridit ovat siis GPS-paikantimen ja kaikuluotaimen yhdistelmiä. Merkistä ja mallista riippuen voidaan näyttö jakaa puoliksi molempien kesken tai seurata vain jompaakumpaa koko näytöltä. Sekä hybridit että pelkät plotterit ovat melkein kaikilla merkeillä saatavissa sekä ulkoisella että sisäisellä antennilla.

Nykyään lähes kaikki laite ja moottorivalmistajat käyttävät NMEA 2000 järjestelmää, joka mahdollistaa navigointilaitteen ja moottorin välisen kommunikaation. Käytännössä tämä tarkoittaa että navigointilaite toimii samalla veneen ajotietokoneena, josta voi moottorista ja päätelaitteesta riippuen tarkkailla mm. moottorin kierroslukua, polttoaineen kulutusta, veden- ja öljynpaineita sekä lämpötiloja, moottorin trimmikulmaa yms. Laitteiden yhteensopivuus on kuitenkin hyvä varmistaa jälleenmyyjältä.

eNavman+SmartCraft

Kartoissa on myös eroja. Kuten autoihinkin, on veneisiin saatavissa laaja valikoima eri alueiden karttoja. Karttojen tarkkuuksissa saattaa olla suuriakin eroja, joten kartta on hyvä tarkastaa ennen ostoa. Liikkeet joista saa plottereita pitävät usein esillä mallikappaleita, joita selailemalla saa hyvän kuvan karttojen laadusta, sekä laitteen toiminnasta.

Läppäristä saa kuitenkin erinomaisen vastineen karttaplotterille. Läppärin lisäksi tarvitaan vain GPS-laite ja karttaohjelma. Mikäli taloudesta löytyy jo läppäri, tulee sen muuttaminen GPS-paikantimeksi melko halvaksi, varsinkin verrattuna erillisiin plottereihin. USB-GPS-laite maksaa 50€-100€ ja karttaohjelma tason mukaan 60€-250€. Ohjelmia on saatavissa myös ilmaiseksi, mutta ne vaativat yleensä pientä kikkailua. Täysin ongelmattomia eivät kalliitkaan ole, mutta varmempia ja ne sisältävät tarkat kartat. Vaikka kannettavaa ei löytyisikään valmiina, ei ole pakko lähteä tämän blogin äärestä edes giganttiin asti sitä hakemaan, vaan karttakäyttöön riittää melkein mikä tahansa 2000-luvun kannettava. Kannettava on kuitenkin järkevä vaihtoehto vain koppiveneisiin, sillä niiden vedenkestävyys on melko heikko.

Karttaohjelmia:

Veneily-CD (67€, myös laaja karttavalikoima)

SeaClear (ilmainen, ei valmiita karttoja)

OziExplorer (69€, ei sisällä karttoja, sivut myös suomeksi)

Vaihtoehtoisesti voi kuitenkin pitäytyä paperikartoissa ja kompassissa, sekä säästää rahaa. Ja tosimieshän ei sellaisiakaan tarvitse.