Perämoottorin asennus on melko yksinkertainen operaatio tavallisessa veneessä. Ohjeiden mukaisilla perus asennuksilla ja asetuksilla pärjää hyvin, mutta jos haluaa vaikuttaa johonkin ominaisuuteen on hyvä tietää muutamia seikkoja.
Moottorin asennuskorkeus on hyvin oleellinen osa veneen toimivuutta. Tavallisesti mootori asennetaan siten että kavitaatiolevy on suurinpiirtein pohjan tasalla. Tällöin potkuri on jatkuvasti veden alla ja se saa ”puhdasta” vettä. Tämä asennuskorkeus on hyvä tavallisille alumiinipotkureille.
Alas asennettu moottori antaa paremman pidon tiukoissa kurveissa, sillä potkuri pysyy kokonaan vedessä eikä haukkaa ilmaa. Lisäksi moottorin rii’istä suurempi osa on vedessä joka parantaa ohjattavuutta. Ilmiö on verrattavissa peräsimeen. Suurempi peräsin kääntää tehokkaammin kuin pieni. Alas asennettu moottori saa lähdössä paremmin tuoretta vettä, jolloin pito on hyvä. Potkuriakselin tason ollessa paljon pohjaa alempana on sen momentti suurempi veneen poikittaisakselin suhteen joten moottori kampeaa keulaa ylös. Ero on huomattavin lähdöissä. Potkurin uidessa syvällä on moottorissa myös enemmän trimmaus varaa, joka antaa laajan mahdollisuuden kulkuasennon optimaaliseen säätämiseen.
Korkealle asennettun moottorin vastus on pienempi kuin alas asennetun moottorin, mutta sen pito on kurveissa huonompi. Kun moottori on korkealla on myös potkuri korkealla. Tällöin potkuri saattaa olla jopa osittain pinnalla, jolloin potkuri pyörii kuplaisessa vedessä. Kuplat pienentävät veden vastusta ja potkuri pyörii kevyemmin. Moottorin nostaminen parantaa veneen nopeutta. Moottorin noston haittapuolena on heikentynyt pito ja kavitaatio. Korkealla oleva potkuri ei saa tuoretta vettä lähdössä, joka vaikeuttaa lähtemistä eteenkin kuormattuna. Kavitaatio aiheuttaa alumiinipotkureihin ns. kavitaatio syöpymiä. Teräspotkurit kestävät paremmin kavitointia.
Moottori voidaan asentaa myös normaalia taaemmas, eli irti perälaudasta, ns. ”setback”. Setbackin ansiosta moottorin kallistuskulma vaikuttaa tehokkaammin veneen kulku kulmaan, eikä moottorin tehoa mene turhaan perän alas painamiseen, vaan potkurin työntö suuntautuu mahdollisimman vaakasuoraan tuottaen mahdollisimman suuren työntövoiman. Setback on tuttu kipaveneistä, mutta sitä käytetään myös nopeissa kalastus ja retkiveneissä.
Käytettäessä setbackiä voidaan moottori nostaa korkeammalle kuin pohjan tasolle, sillä veneen pohjan alas päin painama vesi pyrkii nousemaan takaisin pinnan tasolle. Setbackin ansiosta hitaassa vauhdissa (kuvassa punaisella) potkuri pyörii tuoreessa vedessä ja vauhdin kasvaessa veden pinta laskee (kuvassa sinisellä) moottorin suhteen jolloin vastus vähenee, tinkimättä kuitenkaan pidosta lähtövaiheessa. Setbackin kanssa pelatessa kannattaa ottaa huomioon peräpeilin kestävyys, sillä ulos asennettu moottori aiheuttaa veneen perään huomattavasti normaalia suuremman momentin. Eli ylitehokkaiden ja painavien koneiden kanssa kannattaa olla varovainen.
Moottorin asentaminen voidaan suorittaa, kun sopiva asennuskorkeus on päätetty. Veneissä on yleensä valmiit pulttien rei’ät moottorin asentamista varten, mutta jos reikiä ei vielä ole pitää ne porata tarkalleen oikeisiin paikkoihin. Reikien paikat ovat standardisoidut, joten kaikki moottorit käyvät samoihin asennusreikiin.
Joissain veneissä ohjauskaapeli tulee ujuttaa moottorin kippisaranan läpi jo ennen itse moottoorin asentamista.
Kiinnityspultit asetetaan veneen sisäpuolelta ulos päin. Prikkojen tulee olla riittävän suuret. Prikkojen juureen pursotetaan sikaflexiä tai vastaavaa venekäyttöön tarkoitettua tiivisteainetta (kuvassa punaisella). Kun kaikki pultit on asetettu paikoilleen laitetaan sikaflexiä pultin juureen myös veneen ulkolaidalla (kuvassa punaisella). Sitten asetellaan moottori paikoilleen ja kiristetään pultit. Lopuksi kiinnitetään ohjaus, sähköt ja kaukohallintakaapelit.
Katso myös perämoottorin huolto.
VINKKI: Katso videoita veneuutuuksista YouTubesta!
elokuu 20, 2008 at 4:03 pm
teettekö te moottori astennuksia
TykkääTykkää
elokuu 22, 2008 at 5:26 pm
En oikein ymmärrä kysymystä. Mutta jos tarkoitat että sinulla on moottori ja vene, etkä pysty itse niitä asentamaan, kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään veneliikkeeseen ja kysyä toimenpiteen hintaa.
TykkääTykkää
elokuu 30, 2011 at 6:37 pm
435 pitkä tuulilasivene, yksin ajaessa toimii hienosti,kulkee suorassa, mutta jos vieressä istuu kaveri ,vene kallistuu voimakkaasti kyydissäolevan puolelle.(kulkusuunnassa vasemmalle) Olisikohan moottori kesilinjasta hieman sivussa??
TykkääTykkää
elokuu 30, 2011 at 10:32 pm
Veneen kallistuminen on täysin normaali ilmiö, joka johtuu potkurin aiheuttamasta väännöstä. Koska potkuri pyörii myötäpäivään kampeaa se venettä vastapäivään (vasemmalle). Ilmiön takia kuljettajan paikka veneessä on lähes aina oikealla, jolloin kuljettajan paino kompensoi väännön. Veneesi on kahden henkilön kuormalla tasapainossa, jolloin potkuri pääsee kampeamaan venettä. Ilmiöstä pääsee käytännössä vain trimmitasoilla eroon. Suuremmissa veneissä vaikutus on pienempi.
TykkääTykkää
kesäkuu 23, 2012 at 5:14 pm
Moottorin kippisaranan alapuolelta eli peräpeilin ja kippisaranan välistä tulee vettä juoksemalla moottorikaukaloon, muutenki kone nostaa vettä pitkin perää ylös mahdottoman paljon. Kavitaationlevy on kölin alapuolella 2cm. Mitä tehdä? Vene Finnspeed 435k
TykkääTykkää
kesäkuu 23, 2012 at 5:17 pm
ja moottori 70 Bet yamaha 84vm
TykkääTykkää
kesäkuu 24, 2012 at 10:44 pm
Moottoria kannattaa nostaa yksi reikäväli ylemmäs, jolloin vesi osuisi paremmin solakkaan vaihteistoon. Vaikea sanoa mistä todellisuudessa johtuu.
TykkääTykkää
kesäkuu 26, 2012 at 1:13 am
kiitoksia! oli pieni mittavirhe väsyneenä 🙂 9cm oli köliin matkaa! perä uusiksi ja 6 cm nostoa. Veden tulo lakkasi. ihmetyttää silti tuollainen..
TykkääTykkää
kesäkuu 30, 2012 at 11:09 pm
40hp 83-vuosimallin 2-tahti suzuki
kulkee suht tasaisesti uisteluvauhtia, ajon aikana silloin tällöin ns ”rykii” kaveri sanoi osuvasti että kuin kiveen kopsahtaisi mutta kun kaasu väännetään auki kone sammuu välittömästi, missä järjestyksessä olettua vikaa lähdetään etsimään? voiko osa syy olla liian syvään asennetussa moottorissa?
TykkääTykkää
heinäkuu 4, 2012 at 11:38 pm
Moottorin asennussyvyys ei aiheuta kyseisen kaltaisia ongelmia. 2-tahti moottori ei toimi erityisen hyvin uistelukäytössä, varsinkin jos ajetaan pitkiä aikoja pienillä kierroksilla. Moottori karstoittuu helposti ja tulppaan voi kertyä öljyä. On myös mahdollista että kaasuttajassa on tukos tai tankissa vettä. Kannattaa ainakin aloittaa puhdistamalla kaasuttajat.
TykkääTykkää
Toukokuu 14, 2013 at 9:00 am
zusuki vm.-89 teho 65 hv. moottorin levityskuvat ja vesipumpun asennus
TykkääTykkää
Toukokuu 10, 2014 at 12:08 am
semmosta kysyisin tosta bella 440 veneestä ja 40 heppane marineri kaks päällä tai yksinkin ajettaessa menee hiljasella kaasulla kauheen keulapystyssä? eikä tota koneen kulmaakaan pysty enään säätämään.
TykkääTykkää
Toukokuu 12, 2014 at 10:01 pm
Trimmitasoilla tuonkin saa korjattua. Ongelma on selvästi veneen perän huono kantavuus. Ensiavuksi kannattaa siirtää ainakin akku veneen keulaan. PA-tankinkin siirtäminen keulaan kannattaa jos se on mahdollista. Trimmitasoiksi riittää todennäkoisesti manuaalisesti säädettävät, eli trimmitaso, jossa on esimerkiksi vanttiruuvvi, josta levyn kulmaa voi säätää sen mukaan millainen lasti veneessä on. Hydrauliset on toki hienot, mutta kalliit.
TykkääTykkää
Toukokuu 6, 2015 at 10:17 am
Hei
Asensimme veneeseemme(Örnvik 500 Pilothouse) suuremman moottorin (90hv). Venettä ajetaan kohtalaisilla kuormilla joten nyt jaksaa nousta pintaan. Eräs ongelma ja mahdollinen ratkaisu askarruttaa. Moottori on asennettu kavitaatiolevy pohjantasolle. Kiihtyvyys ja pito ovat mainiot mutta veneen huippunop. jäi pettymykseksi. Ollaan kokeiltu 15, 17 ja 19″ alumiini 3 lap. potkureita. Kaikilla suurpiirtein menee samat, noin 52kmh 2henk. kuormalla. Vain koneen kierroksissa on eroa.Vene kääntyy huippuja lähestyttäessä vaakatasoon ja kiihtyminen pysähtyy kuin seinään. Eihän tämänmallinen vene mikään pikakiitäjä olekaan mutta auttaisikohan moottorin laskeminen jotta trimmiä voisi käyttää enemmän? Kestää trimmata kohtuullisesti.
TykkääTykkää
Toukokuu 10, 2015 at 11:06 pm
Tuo vene kulkee luonnostaan erittäin pitkällä vesilinjalla, joka tappaa tehokkaasti vauhdin. Moottorin pudottaminen pykälällä on hyvä ajatus. RST-potkurillakin saa usein paremman ”bowliftin” ja pitoa trimmiin, mutta moottorin laskemista on ainakin halvempaa kokeilla ensin.
TykkääTykkää
Toukokuu 11, 2015 at 8:32 am
Kiitos vastauksesta.
Laskettiin jo moottoria kerralla 2 pykälää ja vauhtia tuli 6 kmh lisää. Moottorin kierrokset ei ihme kyllä mielestäni kohonnut.. Trimmata kestää rajusti.Nyt ei ihan pieneen kaartamiseenkaan tarvitse trimmiä laskee. Keula pysyy hieman koholla huipuillakin. Kannattaako kokeilla Propulsee kun tarkoitus on kuitenkin saada reipas matkavauhti eikä niinkään huippunopeutta? Ei tolla koneella raaski kauheesti huipuilla ajaa…
TykkääTykkää
Toukokuu 14, 2015 at 1:41 pm
Propulse on matka-ajossa ihan kelpo potkuri, mutta alumiinisia saa huomattavasti edullisemmin. Propulsesta on iloa, jos nousua tarvitsee usein muuttaa. Matkanopeutta ajatellen potkuri jossa on iso lapapinta-ala, voisi sopia ko. pakettiin. Esim. nelilapainen alumiinipotkuri.
TykkääTykkää
heinäkuu 16, 2016 at 1:58 pm
Hei!
Onko antaa vinkkiä seuraavanlaisen ongelman ratkaisemiseen:
Ostin vuosi sitten käytetyn Suzuki DT 65 – perämoottorin (vm.-91) ja asensin sen puolikannelliseen 4,7 m pitkään veneeseen. Samassa veneessä on aikaisemmin ollut 35- ja 50-hevosvoimaisia moottoreita ja se on kulkenut keveästi niilläkin. Tuo 65-hevosvoimainen toimii kuivalla maalla vedensyötöllä hyvin, käynnistyy herkästi ja ottaa ”lämmitysvivulla” ilman vaihteen päällä oloa hyvin kierroksia sekä käy tyhjäkäyntiä tasaisesti. Vesillä kone tekee sen, että määrättyyn kaasumäärään saakka toimii normaalisti, mutta kun kaasua lähtee avaamaan lisää, niin ennen liukuun nousua ihan kuin jokin rajoitin iskisi päälle ja kone alkaa ”hakkaamaan” eikä ota kierroksia. Polttoainesäiliö ja letkut on uusittu, kaasarit on puhdistettu ultraäänellä, suuttimet puhdistettu, tulpat polttavat hyvin, puristukset on mitattu ja ne ovat kaikissa pytyissä ihan uutta vastaavat. Olisin tosi kiitollinen neuvoista.
TykkääTykkää
heinäkuu 27, 2016 at 10:10 am
Rajoittimet pudottaa kierroksia. Vika veden virtausvastus, öljyn määrä tai seospumppu viallinen.
TykkääTykkää
marraskuu 7, 2016 at 1:00 pm
Osaako joku sanoa mihin suuntaan pitää moottoria siirtää, ylös vai alas , kun Yamarin 500 Big Fish + 50 Yahama 2t ”nyökkii” yksin ajaessa ? Eli kun ajaa kaasu auki yksin niin alkaa nokka hiljalleen nousta ylös alas! Jos ei tee pientä loivaa käännöstä niin lopulta ollaan tilanteessa jossa vene hakkaa hillittömästi nokkaa veteen !
TykkääTykkää