Moni harkitsee oman veneen hankkimista, mutta kynnys saattaa joskus tuntua liian korkealta. Itse veneen lisäksi pitäisi hankkia venepaikka, talvisäilytyspaikka, vakuutukset, sekä pitää huolta veneestä. Kaiken lisäksi venettä käytettäisiin pääasiassa vain pari viikkoa vuodessa. Veneen koosta riippuen vuotuiset kustannukset nousevat tällöin melko korkeiksi.

Kun veneen käyttö painottuu voimakkaasti vain pariin viikkoon kesässä on vuokravene hyvä vaihtoehto omalle veneelle. Vaikka veneiden vuokrat ovat melko korkeita, tulee se muutaman viikon lomakäytössä omaa venettä edullisemmaksi, eikä siitä ole vaivaa syksy ja kevät nostojen ja huoltojen yhteydessä.

Veneen vuokrauksessa pääsee myös kokeilemaan erilaisia venetyyppejä, merkkejä ja vaikka kokeilemaan miltä se purjehdus maistuu. Monet yritykset vuokraavat myös pienempiä veneitä, joden avulla pääsee tutustumaan huviveneilyyn.

Kuka tahansa ei kuitenkaan venettä saa vuokrata. Vuokrausyritykset vaativat vuokraajalta riittävät veneen käsittely- ja navigointitaidot, joiden todistaminen saattaa edellyttää mm. huviveneen kuljettajan lupakirjan. Saaristo- tai rannikkomerenkulun kurssi on yleesä varsin riittävä todistus vesilläliikkumistaidoista. Joissain tapauksissa myös suullinen osoitus pätevyydestä riittää. Mikäli et itse omaa merenkulun jaloa taitoa on monissa paikoissa mahdollista palkata myös veneenkuljettaja. Merenkulkutaitoisen tuttavan opastuksella pääsee kuitenkin paremmin sisälle veneilyn saloihin.

Nykyään on myös kasvava trendi hankkia tuttavien tai tutun tuttujen kanssa yhteinen vene, ns. kimppavene. Tällöin veneen hankintaan ja ylläpitoon liittyvät kustannukset laskevat huomattavasti. Kimppavene on usein toimiva ratkaisu, kunhan veneen käytöstä ja kunnossapidosta päästään sopuun. Usein veneen hoidon suhteen päädytään ulkopuolisiin palveluihin, jotka vähentävät kaikkien vaivaa. Myös kustannukset pysyvät kurissa sillä ne jakautuvat osakkaiden kesken.

Venevuokraamoja: