Vesillä liikkuttaessa pakkolisia turvavälineitä ovat AINA pelastus- tai kelluntaliivit. Lisäksi kaikissa rekisteröidyissä veneissä on oltava hyväksytty sammutin, joka tulee tarkastuttaa vuosittain. Katsastettujen veneiden varustukseen kuuluvat myös hätämerkinantovälineet.

Veneilyssä käytetyistä liivestä käytetään usein yleisnimitystä pelastusliivit. Kelluntapukineita on kuitenkin olemassa useita eri malleja eri käyttötarkoituksiin ja pelastusliivit ovat vain yksi tyyppi.

Pelastusliivit ovat hyvät ja varmatoimiset liivit niin sisävesillä kuin avomerelläkin. Pelastusliivit sopivat hyvin uimataidottomille ja eteenkin perheen pienimmille. Liivien niskakelluke pitää pään pinnalla tajuttomallakin henkilöllä ja jalkaremmit estävät valahtamisen liivien lävitse. Luokitus: Erittäin turvallinen/Avomeri

Kelluntaliivit ovat tarkoitettu lähinnä uimataitoisille ja vain suojaisille rannikko sekä sisävesille. Liiveissä ei ole niskakelluketta, joten tajuttomalla henkilöllä on vaara pään joutumiselle veden alle. Hyvä perusliivi joka ei häiritse liikkumista. Luokitus: Turvallinen/Sisävedet

Paukkuliivit vastaavat kantavuudeltaan ja ominaisuuksiltaan pelastusliivejä, mutta ovat käytössä vielä huomaamattomammat kuin kelluntaliivit. Paukkuliivien huono puolo onkin melko korkea hinta, lisäksi liivien kuntoa tulee tarkkailla ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet. Liivejä on myös 2-kammioisina, jolloin toimintavarmuus on erittäin hyvä. Paukkuliivit tulee tarkastaa vähintään kerran kaudessa puhaltamalla ne täyteen joilloin paljastuu mahdolliset vuodot. Samalla varmistetaan että painepullo on ehjä ja hyvin kiinni, myös sokkien tulee olla paikoillaan ja ehjät. Luokitus: Erittäin turvallinen/Avomeri

Kelluntahaalari on herättänyt jo aiemmin keskustelua turvallisuusriskin johdosta. Haalari ei nimittäin käännä tajutonta uhria välttämättä oikeinpäin. Mikäli veteen pudonnut henkilö on tajuton ja pudonnut veteen vatsalteen on kasvot vettävasten ja hukkuminen hyvin todennäköistä. Nyky suositus onkin että kelluntahaalarien kanssa käytetään kellunta- tai paukkuliivejä. Yhdistettynä liivien kanssa haalarista tulee erittäin turvallinen kelluntapukine, joka myös pitää lämpimänä ja näkyy kauas. Luokitus: Vain yhdistelmäkäyttöä suositellaan

Myös perheen nelijalkaisille on saatavissa pelastusliivejä.

Hätämerkinantovälineet eivät ole huviveneessä pakollisia. Hätämerkinantovälineitä ovat: käsisoihdut, hätäraketit ja oranssisavut. Vanhoja raketteja, soihtuja ja savuja EI SAA hävittää käyttämällä, turhasta käytöstä sakotetaan tuntuvasti.