Autonvalmistajat ovat jo pitkään kehittäneet taloudellisempia automalleja ja taloudellisuudesta on tullut yksi tärkeimpiä markkinointi valtteja. Esimerkiksi hybridiautot ovat nykyään jo tavallinen näky liikenteessä ja niiden osuus kasvaa edelleen. Päästörajoitukset ovat jo muutama vuosi sitten alkaneet koskea myös veneilyä, jonka johdosta perinteisten 2-t moottorien maahantuonti lopetettiin. Moottoriveneily on tästä huolimatta ollut taloudellisuuden kehityksessä pahasti autoilua jäljessä. Onneksi tähän on tulossa muutos.

Saksalainen veneveistämö Frauscher on Keski-Euroopassa tunnettu luksus pulpettiveneistään. Valmistajan lähes koko mallisto on saatavissa joko bensiini-, diesel-, sähkö- tai hybridi moottorilla varustettuna. Sähkömoottoreiden energian lähteeksi on valittavissa joko litium-mangaani akku tai vety-polttokenno.

Veneiden vetovoima ei jää pelkästään huippu teknologiaan. Viimeistely on huippuluokkaa ja muotoilu veistosmaisen upeaa. Modernin ja klasssisen sekoitus tekee veneistä ajattomia ja huippu trendikkäitä.

Valitettavasti Suomesta ei ainakaan vielä löydy Frauscherille maahantuojaa, mutta voihan veneen aina hakea Saksasta. Veneiden hinnat ovat 13-350t€ haarukassa, 4,6m sähköveneestä – 9m hybrid daycruiseriin.

Lisätietoa veneistä: www.frauscherboats.com/en

Diesel-hybridi teknologiaa hyödyntää myös slovenialainen Greenline. Greenlinen mallistoon kuuluu ainakin toistaiseksi vain yksi malli, jonka sarjatuotanto aloitetaan tammikuussa 2010. Geenline 33 on 10,30m pitkä puoliliukuva matkavene. Moottorina toimii VW-marinen SDI tai TDI diesel yhdessä 7kW sähkömoottorin kanssa. Veneeseen on saatavissa myös 1,3kW aurinkokenno, joten venettä voidaan ajaa jopa ilman akkujen virtaa pelkän auringon voimalla. Valitettavasti kennon lisähinta on 7900€. Lisävarusteita on saatavissa runsaasti tosin melko suolaiseen hintaan.

Greenline 33
Greenline 33

Greenline veneiden maahantuonnin Suomeen on aloittanut Helsinkiläinen Pro Yachts. Yritys on aiemmin tuonut maahan Dehler purjeveneitä. Uusien Greenline veneiden lähtöhinta on 99 900€ ja hybridimallin 119 900€. Lisätietoa valmistajan sivuilta: www.greenlinehybrid.com ja maahantuojan sivuilta: www.dehlervene.com/greenindex.htm

Frauscheria ja Greenlinea yhdistää yhteistyö VW-marinen kanssa, jolle pitää antaa pisteet diesel-hybridien kehittämisestä.