paukkuliivit

Veneily on aina mukavampaa toimivilla ja huolletuilla varustella, joihin voi luottaa. Etenkin turvavarusteiden kunnossapitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Paukkuliivit ovat olleet muutaman kerran otsikoissa niiden ”epävarmuuden” vuoksi. Kylmä sää heikentää paukkuliivien toimintaa, mutta hyvin hoidetut ja säilytetyt liivit eivät kuitenkaan ole vaaralliset.

Liivien huolto on lähinnä sarja useita tarkastuksia. Normaalisti mitään osia ei tarvitse uusia. Paukkuliivejä on useita erilaisia, mutta periaate ja osat ovat kaikissa hyvin pitkälti samanlaiset. Esimerkissä tyypillinen perusliivi suolasokalla.

Huolto:

1. Avaa liivit ja tarkasta että kaikki heijastimet ovat hyvin paikoillaan ja että liivit ovat silmämäräisesti ehjät.

liivit1 liivit2

2. Ota esille painesäliö ja laukaisin. Tarkasta että sokat (automaatti ja käsi) ovat kunnossa ja painesäiliö ehjä. Vaihda vialliset osat uusiin.

liivit3 liivit4 liivit7 liivit5

3. Puhalla liivit täyteen ja jätä yöksi seisomaan täytettynä. Liivien pitäisi olla aamulla vielä täynnä (kovat).

  • Jos liivit ovat yön aikana tyhjenneet on niissä todennäköisesti reikä. Reiän etsintä on helpointa levittämällä fairya täyteen puhalletujen liivien päälle.

liivit8

4. Taittele liivit kasaan. Muista jättää käsilaukaisin esille.

Säilytä liivit kuivassa ja mahdollisimman suorana (ei runnottuna veneen sivulaatikkoon). Kylmällä kelillä paukkuliivit on hyvä säilyttää lämpimässä, jotta kaasun paine ei turhaan laske liian alas.