Jetsprint venekilpailu (eng. Jetsprint tai Sprint boat racing) on Uudesta-Seelannista lähtöisin oleva kilpailumuoto, jossa nimensä mukaisesti ajetaan jettiveneillä lyhyitä sprinttimuotoisia kilpailuja. Uuden-Seelannin haarautuneet, kapeat ja mutkaiset joet loivat mahdollisuuden lajin synnylle vuonna 1981. Samoilla seuduilla muuan Sir Willian Hamilton kehitti jettivetolaitteen pari vosikymmentä aiemmin. Nykyisin laji on levinnyt myös Australiaan ja Yhdysvaltoihin ja lähes kaikki kilpailut ajetaan erikseen rakennetuilla radoilla.

Jetsprint on lähes ralliin verrattavissa oleva kilpailutyyppi. Kilpailussa ajetaan mutkaisia jokia tai rakennettuja ratoja pitkin aikaa vastaan. Veneiden miehistöön kuuluu kuljettaja ja kartturi. Kilpailu koostuu useista lyhyistä noin 45-60 sekunnin mittaisista ajoista, jossa radalla on vain yksi venekunta kerrallaan. Erän nopeimmat selviävät jatkoon ja hitaimmat putoavat pois. Vajaan minuutin mittaiseen kilpailuun sisältyy n.30 mutkaa 4-6m leveällä radalla, nopeuden noustessa jopa 130 km/h, joten kuljettajan ja kartturin yheistyön täytyy olla saumatonta.

Veneet ovat lyhyitä n. 4m pitkiä ja v-runkoisia, 23-25 asteen v-kulmalla. Moottorina käytetään tyypillisesti yli 6-litraisia V8:ja. Pienemmässä A luokassa tehot ovat hieman päälle 600 hp ja suuremmassa Superboats sarjassa jopa 1600 hp. Veneissä on aina turvakaaret, sillä ympäripyörähtämiset ovat lajissa yleisiä.

Hieman esimakua lajista: Jetsprint racing