Poliisin kokemuksen mukaan ruorijuopumusten määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta veneilijöille huomautetaan usein pelastusliivien tai sammuttimen puutteista. ”Leimaamattomat tai hyväksymättömät sammuttimet ovat suurin ongelma. Veneilyliivit taas puuttuvat useimmiten kaikkein riskialttiimmista, pienistä veneistä”, vanhempi konstaapeli Pasi Laulainen kertoo.

Suurimpana turvallisuusongelmana Laulainen pitää liivien puutetta. Joskus ne ovat myös turhan hankalasti tavoitettavissa, jopa lukitussa lokerossa. ”Muutamalta veneilijältä on pitänyt kysyä, miten nopeasti arvelet saavasi ne käsille jos jotain sattuu”, Laulainen kertoo.

Kesäkauden Päijänteellä partioveneessä viettävien Pasi Laulaisen ja Jari Vilhusen neuvo juhannusvesille on yksinkertainen: alkoholia vähemmäksi ja liivit mukaan. ”En ole nähnyt yhtään hukkunutta, joka olisi menehtynyt selvin päin ja liivit pääll䔂 kymmenen kesää poliisiveneellä partioinut Laulainen mainitsee.

Uuden vesikulkuneuvorekisterin siirtymäajan päätyttyä tänä kesänä sakotetaan myös veneilijöitä, joiden veneen rekisteröinnissä on puutteita. Vesillä on oltava mukana rekisteritodistus ja tunnus on merkittävä veneen molempiin kylkiin.

Päijänteellä poliisi valvoo juhannuksen viettoa uudella Buster XXL Cabinilla.

Juhannuksen hukkumistilastot olivat olleet laskussa useamman vuoden ennen viime vuotta. Vuonna 2010 juhannuksena hukkui 10 henkeä, kun vuonna 2009 hukkui 4. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton tilaston 20 vuoden keskiarvo on 9,2 hukkunutta, joista 4/5 on miehiä.

Pitäkää veneessä sepalus kiinni ja liivit päällä!

Hyvää juhannusta toivoo Venetieto.fi!!