Paikoitellen väylät voivat olla hyvin kapeita.
Paikoitellen väylät voivat olla kapeita.

Kesän veneilykohteista puhuttaessa keskitytään usein Turun saaristoon. Turun saaristo on toki hieno, suuri ja tarjoaa hyvät palvelut, mutta sesonkiaikoina voi suosituimmissa paikoissa olla ruuhkaa. Rauhallisempia vesiä kaipaavan kannattaakin suunnata katseensa itään ja nimenomaan kohti Kotkaa.

Tänä kesänä Kotkan saaristo on aiempaakin houkuttelevampi, sillä uusina kohteina ovat armeijan käytöstä vapautuneet Rankki ja Kirkonmaa. Molempia saaria pyörittää sama yritys, joka on reilun vuoden aikana kunnostanut saaria matkailukäytöön.

Kotka_3

Kirkonmaa on saarista suurempi ja se on kooltaan jopa suurempi kuin Kotkansaari. Saarella on aiemmin toiminut Kotkan rannikkopataljoonan varuskunta ja armeijan jättämät jäljet ovat vielä näkyvissä. Armeijalta vapautuneita saaria yhdistää lähes poikkeuksetta rehevä luonto, sillä saarilla ei ole juurikaan harjoitettu metsänhoitoa.

Kotka_2
1. Saarelle pääsee omalla veneellä tai vesibussilla. 2. Rivitaloasunnon voi vuokraa viikoksi tai vaikka koko kesäksi. 3. Venelaiturit kaipaavat vielä kunnostamista. 4. Saarella on vanhoja rakennuksia, kuten ammusvarastoja.

Rankki on ollut Kirkonmaata aktiivisemmassa käytössä ja saarelta löytyy edelleen toimivia tykkejä, joilla puolustusvoimat käyvät ampumassa kunnossapitolaukauksia. Erinomainen betonilaituri on rakennettu vain muutama vuosi sitten ja laiturin yhteyteen on laskettu poijuja. Pienemmille veneille on laiturin suojassa pari aisapaikkaa. Päiväkäynti on maksuton, mutta yöpymisestä veloitetaan 20 €. Yöpyjillä on käytössä rantasauna suihkuineen.

Kotka_4
Rankin saarella toimii yhä sääasema. ”Kotka Rankki, 4 m/s pohjoisenpuoleista tuulta.”

Venelaiturin läheisyydessä on ravintola, joka toimii entisen sotilaskodin tiloissa. Lähistöllä on myös entinen kasarmirakennus, joka on sisustettu hostelliksi. Saarella on myös 1917 valmistunut puukasarmi ja kaksi käytöstä poistettua 152 mm tykkiä, joihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Kotka_5
Hostelliksi muutetussa kasarmissa pääsee nostalgisoimaan, vaikka sängyt ovat mallia Ikea.

 

Kotka_6
1. 152-millimetrinen merikanuuna valmistui Tampellan tehtaalta vuonna 1956. 2. Venäläisten vuonna 1917 rakentama puukasarmi on lähes alkuperäisessä asussa. 3. Rantasaunalta avautuu hienot maisemat Kotkaa kohti.

Nähtävää ja koettavaa löytyy myös mantereen puolelta. Keskustan tuntumassa sijaitsee Sapokanlahden venesatama, jonka lähistöltä löytyy hyvät palvelut ja kiinnostavaa nähtävää. Yksi kiinnostavista kohteista on aivan satamalaiturin kupeessa sijaitseva Maretarium, jossa pääsee tutustumaan Itämeren eläimistöön.

kotka_maretarium